niedziela, 19 lutego 2017

Kiwi #2


Dzisiaj chciałam wam przedstawić właściwości kiwi. Ja osobiście uwielbiam ten owoc, mogłabym je jeść ciągle.

1. Zawiera dużą dawkę witaminy C 
Kiwi stanowi bogate źródło witaminy C, która jest silnym przeciwutleniaczem i chroni organizm przed działaniami wolnych rodników - związków odpowiedzialnych za przyśpieszenie procesów starzenia oraz powstawania uszkodzeń w obrębie DNA komórek.
2. Działanie przeciwzapalne 
Ze względu na dużą zawartość witaminy C, kiwi wykazuje właściwości przeciwzapalne. Regularne spożywanie tego owocu może się przyczynić do redukcji objawów towarzyszących zapaleniu kości i stawów.
3. Chroni przed infekcjami 
Witamina C zawarta w kiwi uszczelnia naczynia krwionośne oraz błony śluzowe. To z kolei zwiększa naturalną ochronę organizmu przed przenikaniem drobnoustrojów chorobotwórczych.
4. Redukcja zaburzeń snu 
W kiwi zawarty jest związek uczestniczący w procesach regulacji snu, tj. serotonina. Badania naukowe potwierdzają, że po 4 tygodniach spożywania tego owocu znacząco poprawia się jakość spania u osób dotkniętych zaburzeniami snu.
5. Obniża poziom cholesterolu we krwi 
Zawarte w owocu  kiwi związki polifenolowe wywierają korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Co więcej, regularne spożywanie tego owocu może obniżyć poziom trójglicerydów oraz złego cholesterolu we krwi nawet o 15%.
6. Redukcja dolegliwości ze strony układu pokarmowego 
Zawarte w owocu kiwi składniki pozytywnie wpływają na perystaltykę jelit. To z kolei może mieć wpływ na redukcję bolesności brzucha, biegunek czy zaparć. Z tego względu zaleca się częste spożywanie tego owocu osobom dotkniętych zespołem jelita drażliwego.
7. Łagodzi objawy astmy 
Naukowcy potwierdzają, że obecność kiwi w codziennej diecie łagodzi objawy towarzyszące astmie. U osób poddanych badaniom naukowym zaobserwowano redukcję częstotliwości występowania charakterystycznego, świszczącego oddechu nawet u 445. Poza tym, redukcji uległy również inne objawy, takie jak duszność, katar i kaszel.
8. Chroni wzrok 
Zawarte w kiwi przeciwutleniacze i witaminy chronią wzrok przed uszkodzeniem i spowalniają związaną z wiekiem progresję zwyrodnienia plamki żółtej.
9. Kiwi na odchudzanie 
Dzięki zawartości błonnika i pozytywnemu wpływowi na przemianę materii, kiwi można włączyć do diety odchudzającej, tym bardziej że jest niskokaloryczna (61 kcal/100 g).
10. Kiwi na przejedzenie 
Po kiwi sięgać po sytym, ciężkostrawnym posiłku, zwłaszcza jeśli był bogaty w białko (mięso lub mleko) - przekonują naukowcy z Massev University w Nowej Zelandii. Odkryli oni, że kiwi zawiera enzym, który ułatwia trawienie białek i zmniejsza uczucie przejedzenia i dyskomfortu po posiłku.  



2 komentarze:

  1. Uwielbiam kiwi 😍
    Nieziemsko smakuje i ma tyle przydatch witamin 😃
    Zapraszam do siebie w wolnej chwili www.cieloobluu.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Nawet nie wiedziałam , że tyle właściwości ma kiwi. Uwielbiam!
    http://xgabisxworlds.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń