Dzisiaj chciałam wam przedstawić właściwości kiwi. Ja osobiście uwielbiam ten owoc, mogłabym je jeść ciągle.
1. Zawiera dużą dawkę witaminy C
Kiwi stanowi bogate źródło witaminy C, która jest silnym przeciwutleniaczem i chroni organizm przed działaniami wolnych rodników - związków odpowiedzialnych za przyśpieszenie procesów starzenia oraz powstawania uszkodzeń w obrębie DNA komórek.
2. Działanie przeciwzapalne
Ze względu na dużą zawartość witaminy C, kiwi wykazuje właściwości przeciwzapalne. Regularne spożywanie tego owocu może się przyczynić do redukcji objawów towarzyszących zapaleniu kości i stawów.
3. Chroni przed infekcjami
Witamina C zawarta w kiwi uszczelnia naczynia krwionośne oraz błony śluzowe. To z kolei zwiększa naturalną ochronę organizmu przed przenikaniem drobnoustrojów chorobotwórczych.
4. Redukcja zaburzeń snu
W kiwi zawarty jest związek uczestniczący w procesach regulacji snu, tj. serotonina. Badania naukowe potwierdzają, że po 4 tygodniach spożywania tego owocu znacząco poprawia się jakość spania u osób dotkniętych zaburzeniami snu.
5. Obniża poziom cholesterolu we krwi
Zawarte w owocu kiwi związki polifenolowe wywierają korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Co więcej, regularne spożywanie tego owocu może obniżyć poziom trójglicerydów oraz złego cholesterolu we krwi nawet o 15%.
6. Redukcja dolegliwości ze strony układu pokarmowego
7. Łagodzi objawy astmy
Naukowcy potwierdzają, że obecność kiwi w codziennej diecie łagodzi objawy towarzyszące astmie. U osób poddanych badaniom naukowym zaobserwowano redukcję częstotliwości występowania charakterystycznego, świszczącego oddechu nawet u 445. Poza tym, redukcji uległy również inne objawy, takie jak duszność, katar i kaszel.
8. Chroni wzrok
Zawarte w kiwi przeciwutleniacze i witaminy chronią wzrok przed uszkodzeniem i spowalniają związaną z wiekiem progresję zwyrodnienia plamki żółtej.
9. Kiwi na odchudzanie
Dzięki zawartości błonnika i pozytywnemu wpływowi na przemianę materii, kiwi można włączyć do diety odchudzającej, tym bardziej że jest niskokaloryczna (61 kcal/100 g).
10. Kiwi na przejedzenie
Po kiwi sięgać po sytym, ciężkostrawnym posiłku, zwłaszcza jeśli był bogaty w białko (mięso lub mleko) - przekonują naukowcy z Massev University w Nowej Zelandii. Odkryli oni, że kiwi zawiera enzym, który ułatwia trawienie białek i zmniejsza uczucie przejedzenia i dyskomfortu po posiłku.
Uwielbiam kiwi 😍
OdpowiedzUsuńNieziemsko smakuje i ma tyle przydatch witamin 😃
Zapraszam do siebie w wolnej chwili www.cieloobluu.blogspot.com
Nawet nie wiedziałam , że tyle właściwości ma kiwi. Uwielbiam!
OdpowiedzUsuńhttp://xgabisxworlds.blogspot.com/